Back to top

Προετοιμασία για το IRONMAN 70.3, Costa Navarino (part3)

 

Μεγάλος Διαγωνισμός

Κάντε like + share στο άρθρο και μπείτε στην κλήρωση για 3 ζευγάρια CompressSport V3, προσφορά τις NewLife.

Οι τυχεροί θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019.

 

Στο τρίτο και τελευταίο άρθρο, με αφορμή τον αγώνα IronMan 70.3, θα αναλύσουμε τον εξοπλισμό που πρέπει και θέλουμε να μας συνοδεύσει σε μια τέτοιου είδους πολύωρη προσπάθεια, καθώς επίσης και μερικά βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε εκείνη την ημέρα. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι έχουμε μαζί μας, γιατί το έχουμε, πως το χρησιμοποιούμε και τι θα συνέβαινε εάν δεν το είχαμε, όπως επίσης βασικό είναι να διατηρήσουμε καθαρό μυαλό καθόλη τη διάρκεια του αγώνα, ώστε να μην θολώνει η κρίση μας.

 

Πριν την εκκίνηση

Αφού τακτοποιήσουμε τα πράγματα μας στη ζώνη αλλαγής και στα ειδικά σημεία που πρέπει να τα έχουμε, κατευθυνόμαστε στην εκκίνηση. Στη διαδρομή αυτή καλό είναι να καταναλώσουμε ένα τζελάκι για να διαρκέσει στην κολύμβηση. Τα ZipVit είναι τζελάκια τα οποία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα υδατάνθρακα (51g), νόστιμη γεύση και κυρίως, δεν είναι πολύ πηχτά, κάτι πολύ βασικό πριν μπούμε στο νερό. Έπειτα, θα φορέσουμε το WetSuit που έχουμε. Συνήθως, προτείνω χωρίς μανίκια για πολλούς και διάφορους λόγους που θα αναλύσουμε διεξοδικά σε μελλοντικό άθρο, απλά να αναφέρω ότι το κρύο δεν έρχεται από τα χέρια. Οι στολές που έχει το SwimmingShop, Zone3 βολεύουν αρκετά. Έχουν διαφορετικό πάχος νεοπρέν σε σημεία που πρέπει να είναι πιο ευκίνητα, κουμπώνουν εύκολα, δεν σε πιέζουν στο στήθος όταν είναι στο κατάλληλο μέγεθος και κυρίως, έχουν αντοχή στο χρόνο, αν τους φέρεστε σωστά.

 

Κολύμβηση

Θα ξεκινήσουμε με βασικότερο σκοπό να κάνουμε ακριβώς την απόσταση που δίνει η διοργάνωση. Κοιτάμε προσεκτικά τις σημαδούρες και τις περνάμε με το σωστό χέρι. Κατά τη διάρκεια αυτής της απόστασης, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τζελάκι μέσα στο νερό.

 

Τ1

Μόλις βγαίνουμε από το νερό, παίρνουμε τη σακούλα Τ1 και ξεκινάμε να βγάζουμε στολή και να ετοιμαζόμαστε για το ποδήλατο. Πάρτε λίγο χρόνο, πάρτε ανάσες μην ξεχάσετε κάτι, έχετε πολλές ώρες πάνω στο ποδήλατο.

 

Ποδηλασία (Εμπιστοσύνη στους Ελβετούς)

Αφου βγούμε από την τέντα, τρέχουμε προς το ποδήλατο. Επειδή οδηγούμε τα ποδήλατα στα όρια τους, όταν με τις ταχύτητες που ποδηλατούμε (70+ km/h) ρισκάρουμε τη ζωή μας στην κυριολεξία, εγώ εμπιστεύομαι τους Ελβετούς. Το BMC λοιπόν περιμένει στη ζώνη αλλαγής έτοιμο για μια ακόμα μεγάλη διαδρομή. Καλό θα ήταν να προσέξουμε την τροφοδοσία μας πάνω στο ποδήλατο. Ο αριθμός και ο χρόνος κατανάλωσης τζελ ή μπαρών διαφέρει από αθλητή σε αθλητή και καθορίζεται από τις εργομετρήσεις. Επίσης ένα καλό προϊόν και νέο στην αγορά είναι το Saltstick σε μορφή καραμέλας από την NewLife. Το τοποθετούμε στο στόμα και αυτό λιώνει σιγά σιγά, έχει ευχάριστη γεύση και δεν χρειάζεται νερό. Λίγα λεπτά αρκούν για να αισθανθείτε τη φρεσκάδα που θα σας δώσει. Στο τελείωμα του ποδηλάτου, παίρνουμε μερικές ανάσες για να ετοιμαστούμε για το Τ2.

 

Τ2

Μπαίνουμε στη ζώνη αλλαγής, αφήνουμε ποδήλατο και τρέχουμε να πάρουμε τα πράγματα μας, μπαίνουμε στην τέντα να αλλάξουμε και ξεκινάμε το τρέξιμο. Φτιάχνουμε καπέλο, γυαλιά, κορδόνια κλπ, μέσα στην τέντα για να μην χρειαστεί να σταματάτε μετά.

 

Τρέξιμο

Αυτό είναι ένα κομμάτι που και εμένα με δυσκολεύει. Έχω διαπιστώσει ότι εδώ μου ταιριάζει να χρησιμοποιώ μόνο τζελάκια και τους σταθμούς υδροδοσίας του αγώνα. Επίσης, για το νούμερο που πρέπει να φοράμε, η ζώνη της CompresSport είναι αρκετά εξυπηρετική και άνετη. Τα παπούτσια που χρησιμοποιούμε είναι καθαρά βιωματικά. Πρέπει να δοκιμάσετε για να καταλήξετε. Έχω ακούσει πολλές συμβουλές και έχω αγοράσει παπούτσια για να τρέχω, αλλά τελικά κατέληγα στο ότι δεν μου καθόντουσαν τόσο καλά όσο περίμενα. Μέχρι στιγμής με έχουν βολέψει αρκετά τα Ghost της BROOKS για οποιαδήποτε απόσταση. Είναι λίγο πιο βαριά για μικρά τρεξίματα, απλά προτιμώ να αισθάνομαι άνετα και να έχω μερικά γραμμάρια παραπάνω παρά το αντίθετο.

 

Τερματισμός

Διανύστε τα 70.3 μίλια σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο μπορείτε, και κάντε πάνω στο κόκκινο χαλί το πιο χαλαρό σας τρέξιμο. Οι φωνές και τα χειροκροτήματα του κόσμου θα είναι εκεί για να διώξουν τον πόνο και την κούραση και να σας υπενθυμίσουν πόσο προσπαθήσατε για αυτά τα τελευταία μέτρα, πόσες φορές είπατε ότι τα παρατάτε, αλλά πάλι το επόμενο πρώι σηκωθήκατε στις 05:00 για να πάτε για προπόνηση πριν την εργασία σας, πόσο σας στήριξαν οι δικοί σας άνθρωποι για να το πετύχετε και τελικά τα καταφέρατε. Και επειδή δεν θέλουμε να χαθεί το GPS σήμα του ρολογιού μας στη διαδρομή, μόλις περνάμε την αψίδα τερματισμού να θυμηθούμε να πατήσουμε και ένα stop στο SUUNTO που μας συνόδευε κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας.

Προετοιμασία για το IRONMAN 70.3, Costa Navarino (part1)

Προετοιμασία για το IRONMAN 70.3, Costa Navarino (part2)

Νικόλαος Σημαντήρας

Κολυμπήστε με τον Νίκο