Στο προηγούμενο άρθρο, δώσαμε κάποια tips σχετικά με τις τελευταίες σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξει ένας δρομέας λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και λίγο μετά από έναν αγώνα στόχο, όπως ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας.
Πολλοί από εσάς που ακολουθήσατε τις συμβουλές μου, είδατε διαφορά στο αποτέλεσμα του αγώνα σας και μου ζητήσατε εκ νέου tips για την αποκατάσταση και την προετοιμασία του επόμενου αγώνα σας.
Με αφορμή τα μηνύματα σας, θα αναλύσουμε, λοιπόν, το εξίσου σημαντικό θέμα της πλήρης και γρήγορης αποκατάστασης του δρομέα, ώστε να αποφύγετε τραυματισμόυς και να είστε έτοιμοι για τον επόμενο στόχο σας.
1. Αναπλήρωση Υγρών
Οι χιλιομετρικά μεγάλοι αγώνες, κουράζουν και αφυδατώνουν τον οργανισμό του δρομέα. Επομένως η αναπλήρωση των υγρών ξεκινά με το που περάσετε την γραμμή του τερματισμού κ συνεχίζεται για 2 έως 4 μέρες, μέχρι να γίνει πλήρης αναπλήρωση, με συνεχή ενυδάτωση.
2. Αποκατάσταση μυϊκού τόνου
Αμέσως μετά τον αγώνα και μετά το πέρας της αποθεραπείας κάνετε διατάσεις. Επιπλέον, προτείνεται η παγοθεραπεία, ώστε να αποφορτιστούν και να αναζωογωνηθούν οι μύες. Στις πρώτες 4 μέρες μετά τον αγώνα μια φυσικοθεραπεία (με μάλαξη) θα βοηθήσει πολύ!
3. Σταδιακή ένταξη σε κανονικό πρόγραμμα προπόνησης
Τις μέρες, μετά τον αγώνα μην φοβηθείτε την χαλαρή άσκηση (π.χ. τρέξιμο, ποδήλατο κλπ), θα σας ανακουφίσει. Τουλάχιστον για μια εβδομάδα κρατείστε χαμηλές προπονητικές εντάσεις, με σταδιακή αύξηση των χιλιομέτρων και προσθήκη κάποιων ανοιγμάτων. Μην βιαστείτε να κάνετε διαλειμματικές προπονήσεις, θεωρώντας ότι θα μείνετε πίσω. Είναι ένα κρίσιμο διάστημα που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό. ΑΚΟΥΣΤΕ το σώμα σας.
4. Επιμονή στις διατάσεις
Είναι κάτι που οι περισσότεροι δρομείς παραλείπουν ή αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο. Ειδικά τις πρώτες μέρες επιμείνετε. Αφιερώστε αρκετό χρόνο και ασχοληθείτε με όλες τις μυϊκές ομάδες. Το μεγάλο μυστικό της αποκατάστασης είναι οι διατάσεις.
Καλή Αποκατάσταση!