Back to top

Οστικό Οίδημα

Είναι δεδομένο ότι πολλές φορές οι αθλητές έχουμε ακούσει κάποιον συναθλητή μας να υποφέρει από οστικό οίδημα. Ακόμη χειρότερα έχει συμβεί σε κάποιον από εμάς η συγκεκριμένη κάκωση. Η ερώτηση όλων είναι αν αυτός ο τραυματισμός είναι τόσο σοβαρός όσο ακούμε και είναι δυνατόν να μας κρατήσει μακριά από τον αθλητισμό για καιρό.

 

Τι είναι οστικό οίδημα

Το οστικό οίδημα είναι ένα σημείο του οστού που έχει τραυματιστεί. Ουσιαστικά η βλάβη αφορά τη σπογγώδη ουσία και συγκεκριμένα τη ρήξη μερικών μόνο οστικών δοκίδων από τις πολλές που συνθέτουν το κόκαλο. Αν ο τραυματισμός είναι σοβαρότερος και η ρήξη αφορά το σύνολο των δοκίδων τότε έχουμε κάταγμα. Θα μπορούσαμε λοιπόν να χαρακτηρίσουμε το οστικό οίδημα ως προστάδιο ενός κατάγματος το οποίο μπορεί να μείνει εκεί και να μην εξελιχθεί σε κάταγμα με την κατάλληλη φροντίδα.

 

Διάγνωση

Τα πρώτα συμπτώματα είναι πόνος στην τραυματισμένη περιοχή ο οποίος συνήθως δεν υποχωρεί ούτε όταν το σημείο ζεσταθεί. Σπάνια αλλά πιθανό να εντοπιστεί υγρό σε γειτονικές αρθρώσεις από το σημείο του τραυματισμού. Η καλύτερη εξέταση που μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση είναι η μαγνητική τομογραφία.

 

Αίτια

Ένα από τα αίτια του συγκεκριμένου τραυματισμού είναι άμεση πλήξη από εξωτερικό παράγοντα. Το συχνότερο αίτιο όμως στον αθλητισμό δεν είναι άλλο από την καταπόνηση που προκαλείται στο σώμα εξ’ αιτίας των έντονων προπονήσεων.

 

Θεραπεία

Δυστυχώς το οστικό οίδημα είναι ένας τραυματισμός που η αποκατάσταση του έχει μεγάλη διάρκεια. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείτε ειδικός νάρθηκας για την ακινητοποίηση της περιοχής. Η λήψη ασβεστίου είναι σημαντική καθώς βοηθάει το οστό στην πιο γρήγορη ανάπλαση του. Η φυσικοθεραπεία επίσης μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση χρησιμοποιώντας σύγχρονες μορφές της και ειδικό ασκησιολόγιο για την ενδυνάμωση περιφερικών μυών από την περιοχή του τραυματισμού.

 

Πρόληψη

Ένα δυνατό μυϊκό σύστημα είναι σίγουρο ότι κινδυνεύει λιγότερο από τον συγκεκριμένο τραυματισμό. Ο κατάλληλος σχεδιασμός της προπόνησης (σχετικά με την ένταση και την ποσότητα) και το μαλακό τερέν πραγματοποίησης της είναι σίγουρο ότι βοηθούν στην πρόληψη. Το πελματογράφημα και η κατασκευή ορθωτικών πάτων όπου διαμορφώνουν την σωστή εμβιομηχανική στο σώμα συμπληρώνει την διαδικασία της πρόληψης.

Αναστάσιος Ψαρογιάννης

Ο Φυσιοθεραπευτής της Ομάδας