Back to top

Πόνος στο Ισχίο

Πόσοι από εμάς τους αθλητές κάποια στιγμή στην πορεία των χρόνων έχουμε παραπονεθεί ότι πονάνε τα ίσχυα μας; Εγώ τόσα χρόνια σαν αθλητής έχω ακούσει από πολλούς συναθλητές μου ότι ταλαιπωρούνται από έναν τέτοιο τραυματισμό. Επίσης, σαν φυσικοθεραπευτής έχω καθημερινά τέτοιους επισκέπτες που υποφέρουν από τον συγκεκριμένο πόνο. Τα αίτια που προκαλούν αυτό τον πόνο ποικίλουν καθώς ο πόνος αυτός μπορεί να προκληθεί από αρκετούς παράγοντες.

 

Οι πιο συχνοί παράγοντες που προκαλούν πόνο στο ισχίο (κυρίως στους αθλητές)

Κάποια μορφή αλλοίωσης της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ) η μία δισκοπάθεια στην ΣΣ είναι ικανοί λόγοι να προκαλέσουν τον ερεθισμό του ισχιακού νεύρου και να δημιουργήσουν αντανακλαστικό πόνο στο ισχίο. Το σύνδρομο απιοειδή μυ είναι επίσης ένας λόγος που μπορεί να κάνει έναν αθλητή να πονάει στην περιοχή των ισχίων. Τενοντίτιδα στον τροχαντήρα (τροχαντηρίτιδα) προκαλεί έντονο πόνο στην περιοχή του ισχίου και είναι πολύ συχνός τραυματισμός σε δρομείς που τρέχουν σε στάδιο (λόγο των πολλών στροφών από την μία μόνο πλευρά). Τέλος ένας απλός μυϊκός σπασμός στους μύες που περιβάλλουν το ισχίο μπορεί να δημιουργήσει έντονο πόνο και μειωμένη λειτουργικότητα στην περιοχή.

 

Παράγοντες που οξύνουν τέτοιου είδους τραυματισμούς

Όπως ανέφερα παραπάνω, η τροχαντηρίτιδα μπορεί να δημιουργηθεί σε έναν δρομέα από τα πολλά χιλιόμετρα μέσα στο στάδιο. Η ενδυνάμωση με βάρη μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην ΣΣ και κατ’ επέκταση στο ισχίο αν δεν γίνεται με το σωστό τρόπο. Αρκετοί αθλητές μπορεί ήδη να έχουν κάποιο πρόβλημα στην οσφυϊκή μοίρα της ΣΣ το οποίο δεν έχει εκδηλωθεί λόγο της καλής σωματικής τους κατάστασης (δυνατοί περιφερικοί μύες της ΣΣ, και λίγα σωματικά κιλά).

 

Θεραπεία του πόνου

Αρχικά πρέπει να εντοπίζουμε από πού προέρχεται ο πόνος στο ισχίο. Ανάλογα με το αίτιο προσαρμόζεται και η φυσικοθεραπεία, η οποία τις περισσότερες φορές στο υποξύ στάδιο περιλαμβάνει και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Στο οξύ στάδιο ακολουθούμε κυρίως αντιφλεγμονώδη θεραπεία με φυσικά μέσα.

 

Πρόληψη

Όπως προανέφερα ένα δυνατό μυϊκό σύστημα περιφερικά της ΣΣ και στην περιοχή των ισχίων είναι ικανό να εμποδίσει την έξαρση του πόνου. Για άλλη μια φορά σε άρθρο μου θα αναφέρω ότι το πελματογράφημα και η κατασκευή πάτων βοηθάει στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Σημαντικό ρόλο παίζουν η καλή προθέρμανση πριν την προπόνηση και η σωστή αποθεραπεία με αθλητικό μασάζ και κρυοθεραπεία πάντα για την αποφυγή οποιονδήποτε μυϊκών τραυματισμών.

 

 

Αναστάσιος Ψαρογιάννης

Ο Φυσιοθεραπευτής της Ομάδας